ERGENLE İLETİŞİM
ERGENLİK
Eyvah çocuğum büyüdü, ergen oldu.Birçok anne babanın taşıdığı kaygıyı ifade eden sözler.Ancak korkmayın çocuğunuz kendini arıyor,kimliğini oluşturuyor.
Ergenlik çocukluktan çıkıp gençliğe adım atma dönemidir.Süreç farklı yoğunlukta olsa da bunu herkes yaşar.Ergenlik büyümenin doğal bir parçasıdır.Bu dönem fiziksel değişimlerin yanı sıra düşünsel,sosyal ve duygusal değişimleri de beraberinde getirir.Biraz sancılı ,biraz çatışmalı da olsa bir yetişkinin oluşmasında önemli bir dönemdir. Ergenlik dönemini ifade ederken Doç.Dr.Osman Abalı’dan önerilerle devam ediyoruz.
Duygusal dalgalanmalar aslında gencin uyum sürecidir.Ergenlik döneminde bu gelgitler karşısında endişe ve korkuya kapılmamak gerekir.Anormal duygusal dışa vurum problemin fazla olduğunun göstergesidir.Ergen bireyin içinde bulunduğu stres karşısında zorlandığının göstergesidir.Böyle bir durumda desteğinizi arttırmalı, cevap alınamıyorsa da profesyonel bir yardım alınmalıdır.
Bu dönemde genci kırgınlığa ve yalnızlığa iten anlaşılamama duygusu iyi bir diyalog ve paylaşımla azalabilir.Ergenlik döneminde hayatı anlama ve kavrama adına bazı arayışlar başlayabilir.Hayat adına cevaplayamadıkları soruları birlikte konuşmak ve değerlendirmek gerekir.Hayatı anlama sürecinde çevresinde yaşanılan olumsuzlukların genel hayat perspektifine olumsuz yansımasına dikkat edilmelidir.Kendi davranışlarımızla verdiğimiz olumsuz mesajlar onların bilinçaltını olumsuz etkileyebilir.
Duygusal,sosyal ve davranışsal yönlerin olgunlaşmasında soyut düşünce önemlidir.Bazı çocuklar çok fazla bilgisayar ve TV izleyerek soyut kavramlardan uzak kalırlar.Hayatı daha somut ve basit düzeyde algılarlar.Bu düzey ‘’zevk’’ ve ‘’ödül’’ anlayışına dayalıdır.Bu dönemde gençlerin olgunlaşmasına en önemli engellerden birisi sanal dünya ve bilgisayarla iç içe geçirilen zamanların fazla olmasıdır.Teknolojik araçlarla haşır neşir olan çocuklar kendilerini soyut alanda geliştiremezler.
Bireyin özgürlük arayışı ergenlik döneminde adeta zirveye çıkar.Ergen bireye zarar gelmemesi için özgürlük belli ölçüde sınırlandırılmalıdır; ancak nedenleri ergen birey ile konuşulmalıdır.Ama bu konuşma nasihat şeklinde olmamalıdır.Çok fazla boş kalan ve kendini ispat edemeyen başarısız,sorumsuz ve mutsuz genç bireyler otorite figürüne daha çok karşı gelirler.Anne babanın yanı sıra öğretmen ve okula karşı da olumsuz tavır sergileyen çocukların bilinçaltında kendini ispat çabası olabilmektedir.Aşırı isyankar ve tepkisel gençlerin depresyon durumları varsa bir uzman desteği alınmalıdır.
Aşırı kontrol durumu gibi aşırı özgürlük de sorun oluşturabilir.Sosyalleşme ve bireyselleşme sürecinde gence destek ve yeri geldiğinde özgürlük vermek önemlidir.
ERGENLE İLETİŞİMDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR:
-Çocuğunuza zaman ayırın,ilgi gösterin
-Çocuğunuzun ilgi alanlarını öğrenmeye çalışın
-Aynı görüşte olmasanız bile söylediklerinin ve hissettiklerinin sizin için önemli olduğunu bilmesini sağlayın
-Çocuğunuzun istenmeyen davranışına sinirlenmeden önce olumlu davranışla karşılık verin
-Sinirli olduğunuz zamanlarda bir mola verin ,duygularınızı denetleyin.
-Dürüst bir geri bildirim yoluyla karşılıklı anlayış sağlamaya çalışın
-En iyi annelik babalık görevlerinizi dinlenmiş olduğunuzda yapabileceğinizi unutmayın
-Çocuğunuzun duygularını görmezden gelen ,tıkayıcı cevaplar vermekten kaçının.Bu tarz bir dinleme çocuğunuzu önemsemediğinizi gösterir.
-Karşılıklı saygıyı teşvik etmeli,bunun için de çocuğunuzun duygularını kabullenebilmelisiniz
-Çocuklarınızın öğrenmesine izin verin; kendi çözümlerinizi empoze etmekten kaçının
-Armağanlarla çocuğunuzu geçici olarak kazanabilirsiniz; ancak asıl armağan ilgi ve sevginizdir…
AYŞE COŞKUN
REHBER VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN